je kondiční cvičení při hudbě, zaměřené na rozvoj oběhové soustavy, na zvýšení úrovně vytrvalosti a výkonnosti. Příznivě ovlivňuje funkci a strukturu pohybového ústrojí a pozitivně působí na nervovou soustavu.

 

Lekce aerobiku

  • Pro cvičební jednotku, trvající 45 – 60 minut, se vybírají jednoduché cviky, cvičí se v optimálním tempu a nepřerušovaně. Cvičení řídí lektor, který tvoří choreografii lekcí a má dohlížet na správné provedení jednotlivých cviků.
  • Doporučená forma cvičební lekce aerobiku zahrnuje zahřátí a protažení (strečing), blok aerobního cvičení, zklidnění, posilovací cviky a závěrečné protažení.
  • Při aerobiku lze použít také různé činky, plné míče, tyč zvaná fit bar, gumové pásy apod.
  • Pravidelným aerobním cvičením se zlepšuje výkonnost kardiovaskulární systému (plic, srdce a oběhové soustavy). Také dochází k pálení tuků (hubnutí), zejména ale až po 30 minutách cvičení.
Aerobní zátěž

Základem všech forem aerobiku je, že při nich vykonávaná cvičení je vykonáváno středně vysokou intenzitou, bez vzniku kyslíkového dluhu – je to aerobní cvičení. Pravidelné aerobní zatěžování o délce aspoň 20, ale nejlépe 50 až 90 minut, působí příznivě na srdečně-cévní systém, dýchání (zvětšení kapacity plic), pohybový systém (kloubní pohyblivost a posilování), mění metabolismus a prokázaný je i pozitivní vliv na psychiku.