KALANETIKA

lektorka:   Martina Pišťáčková

 

Kalanetika je cvičení, které je založeno na posilování ve statických polohách. Jeden cvik se skládá z malých plynulých pohybů, které mnohokrát opakujeme. Cviky většinou nejsou těžké, vyžaduje se ale jejich precizní provedení.

Kalanetika je poměrně jednoduché a nenáročné cvičení, jehož účelem je svalstvo zpevnit a vytvarovat. Kalanetika  je cvičení založené na svalovém stahování a protahování zároveň, tímto způsobem se svaly posilují a zvýší se tak pružnost celého těla.

Kalanetika Kalanetika se může cvičit s hudbou či bez ní, pokud si vyberete cvičení s hudbou, je lepší hudba spíše pomalejší, relaxační, aby vás zbytečně nenutila dělat rytmické neúčelné pohyby. Pro tento typ cvičení je nutné, abyste se ve skupině nesrovnávali s ostatními a cvičili vlastním tempem.

 

Hodina kalanetiky

Hodina kalanetiky se skládá:

  • z úvodního uvolnění a strečinku, který trvá přibližně 15 minut,
  • následuje samotné formování postavy
  • a na závěr se provádí relaxace.

Kalanetika může být také doplněna o rehabilitační cviky.

Při hodině kalanetiky se ovšem nezaměřujeme pouze na jednu část těla, postupně procvičujeme každý sval. Tím začneme své tělo lépe vnímat a uvědomíme si, jak vlastně funguje. Kalanetika je snad jediné cvičení, které tělu pouze prospívá a věnovat se jí může opravdu každý, dokonce i dříve narození lidé, nebo nastávající maminky, kterým se tak zpevňují svaly, což jim může usnadnit samotný porod. Jelikož kalanetika neobsahuje žádné poskoky, šetří naše klouby.

Nikdo vás nenutí učit se choreografie nebo se hýbat v rytmu, což ocení hlavně ti, kteří nemají hudební sluch. Jediný rytmus, který vnímáme, je tlukot našich srdcí a vlastní dech. Každý si tedy cvičí vyhovujícím tempem a pokud už mu síly nestačí, může kdykoliv přestat. To samé platí o pozici těla nebo o protahování. Nikdy se nenuťte do nějaké polohy, která je vám nepříjemná. Kalanetika není soutěž, vše je individuální a tudíž se s ostatními cvičícími nesrovnávejte. Poslouchejte své tělo, které si umí říci o pauzu, při kalanetice je odpočinek povolený.

 

Kdo může kalanetiku cvičit

Kalanetika je přínosná pro všechny věkové skupiny, pro muže i ženy. S cvičením není nutné přestat ani v těhotenství, kdy kalanetika může pomoci zpevňovat svaly, které usnadňují porod. Vhodnější je ale speciální kalanetika pro těhotné a samozřejmostí je konzultace s lékařem, který určí, zda a případně od kdy žena může cvičit. Kalanetika také neobsahuje poskoky ani náročnou choreografii, je proto vhodná i pro méně zdatné zájemce či seniory.

 

Na co je kalanetika dobrá

Kalanetika je vynikající cvičení pro zpevnění těla, hubnutí a také pro ty, kteří mají problémy se zády. Zaměřuje se na celé tělo a vytvarovat tak můžete i problematické partie, na které byste se při jiném cvičení nemohli zaměřit. Cvičením se nejen výborně uvolníte, zpevníte si celou postavu a naučíte se vnímat vlastní tělo, kalanetika vám také dodá potřebnou energii a chuť do života.

 

Co je pro cvičení kalanetiky potřeba

Stejně tak jako je kalanetika nenáročná na fyzickou zdatnost, je také nenáročná na oblečení či vybavení. Cvičíme ji v jakémkoliv pohodlném oděvu, který nás nikde neškrtí. Vhodné jsou například tepláky, legíny všech délek, trička, trika nebo tílka. Záleží opravdu jen na vás, co si vyberete.  Nejlépe je cvičit bosý nebo jen v ponožkách, případně v baletních cvičkách. Boty při kalanetice znamenají zbytečné závaží, které může narušit naši rovnováhu.

Cvičíme jak ve stoje, tak vleže na zemi. Je tedy vhodné mít nějakou podložku, které jsou v obchodech se sportem k sehnání už od sta korun. Použít můžete pochopitelně i starou karimatku, nebo, cvičíte-li doma, postačí ručník položený na koberec.