KALANETIKA s posilováním (problémové partie)

lektorka:   Martina Pišťáčková

Kalanetika

Kalanetika je cvičení, které je založeno na posilování ve statických polohách. Jeden cvik se skládá z malých plynulých pohybů, které mnohokrát opakujeme. Cviky většinou nejsou těžké, vyžaduje se ale jejich precizní provedení.

Kalanetika je poměrně jednoduché a nenáročné cvičení, jehož účelem je svalstvo zpevnit a vytvarovat. Kalanetika  je cvičení založené na svalovém stahování a protahování zároveň, tímto způsobem se svaly posilují a zvýší se tak pružnost celého těla.

 

Posilování problémových partií (břicho, hýždě)

Jedná se o vytrvalostně silové aerobní cvičení zaměřené na formování svalstva celého těla, především problémových partií (hýždě, břicho, boky a stehna). Posilujete však také svalstvo horních končetin, zad a svaly pánevního dna. Zbavíte se bolesti zad a problémů se samovolným únikem moči.
Vede ke zvýšení síly, svalové vytrvalosti, k vyrýsování svalstva a k redukci podkožního tuku.

K tvarování postavy dochází buď vahou vlastního těla anebo pomocí náčiní (činky, gumičky, fitbally, overbally apod.).

Náplň lekce
  • Lekce začíná zahřátím a kalanetikou. Důvodem je zahřátí a protažení svalů, aby nedošlo v posilovací části hodiny k jejich poranění.
  • Cvičí se ve stoje i na zemi. Je důležité vykonávat cviky pořádně, aby byly správně účinné a abyste se nezranili. Důležité je pravidelné dýchání.
  • Každý posilovací cvik by měl být prováděn tahem a tlakem. Nejprve se posilují velké svalové skupiny, potom se přechází na skupiny malé.
  • Lekce končí strečinkem, protože namáhané svalstvo je potřeba protáhnout, aby nebolelo a nezkracovalo se.

 

Pro koho je lekce určena

Kalanetika je určena všem. Problémové partie cvičí především ženy. Lekce je vhodná pro ženy každého věku a kondice. Lidem s velkou nadváhou se doporučuje spíše samostatná lekce kalanetiky. Některé cviky mohou být obtížné.

Lekce není vhodná pro ty, kteří mají problémy s klouby nebo trpí nějakým onemocněním srdce.

Pro dosažení požadovaného výsledku je nutné cvičit alespoň 2x týdně po hodině. Je dobré kombinovat s jinou cvičební aktivitou, aby nedocházelo k přetěžování stejných svalových skupin.

Po měsíci se objeví první výsledky. Po třech měsících pozná změnu každý.

Nesmíte však zapomenout na správnou životosprávu.