Intervalový posilovací trénink

INTERVAL AEROBIC

 lektorka:   Martina Pišťáčková

hubnoucí trénink = posilování + aerobní zátěž

Po celá léta bylo jediným prostředkem, jak dosáhnout spalování tuku, absolvování dlouhých maratonů na stacionárním kole a aerobních strojích. Tyto tréninky byly dlouhé a nudné, proto trenéři přišli s novým návrhem, tím je intervalový trénink. Už žádné další dlouhé hodiny na kole nebo běhátku. Jistě jste si všimli, že lidé, kteří provádějí krátké intenzivní úseky ve svém tréninku jsou mnohdy svalnatější a zároveň štíhlejší, než lidé, kteří se věnují kardiu po dlouhé hodiny.

 
Co je intervalový trénink:
  • Intervalový trénink je charakterizovaný jako krátká činnost vysoké intenzity a rychlosti. Tento intenzivní úsek je následován tzv. zotavovacím obdobím. V zotavovacím období se vrátíte do svého standardního tempa, při kterém příjemně „relaxujete“ .

Cestou ke štíhlé, a v případě mužů i ke svalnaté a vyrýsované postavě, je intervalový trénink.

  • Intervalový trénink rapidně zrychlí váš metabolismus. To může trvat i 24 hodin. Když intervalový trénink zkombinujete s vhodným posilovacím tréninkem, může tento stav trvat i déle. Když máte rychlý metabolismus, vaše tělo pálí větší množství kalorií a tuků. Budete tak spalovat tuky i po tréninku, až budete sedět u televize. Při klasickém aerobním cvičení tohoto výsledku nikdy nedosáhnete.
 
Přednosti intervalového tréninku:
  • Není nic víc frustrující, než když se člověk snaží, běhá, cvičí a jeho výsledky se najednou zastaví. Vhodným řešením je zařazení intervalového tréninku. Díky nejnovějším výzkumům víme, že střídání sekvencí o vysoké a nízké intenzitě můžete dosáhnout nevídaných výsledků a zvítězit nad obávanou stagnací.
  • Intervalový trénink je skvělou metodou pro spalování tuku. Tak jako každý den nenosíte stejné boty, neměli byste provádět stále stejný aerobní trénink.
  • Aerobní trénink (běh, jízda na kole, plavání aj.) ve stálém stejném tempu či intenzitě je vhodný, pokud budujete vytrvalost, ale nepočítejte s nárůstem aerobních schopností. Jestliže chcete spalovat tuky a současně zvyšovat aerobní kapacitu, určitě vyzkoušejte intervalový trénink.
  • Kvalitní intervalový trénink je krátký – 15 až 20 minut intenzivního intervalového tréninku je z hlediska sportovních výsledků ekvivalentem 40 až 60 minut kardio tréninku ve stále stejném tempu. Výzkumy prokazují, že kratší intenzivní tréninky jsou lepší z hlediska využití kalorií než dlouhé monotónní cvičení. Díky intervalovému tréninku spálíte více tuku a navíc urychlíte svůj metabolismus ještě na dlouhou dobu po ukončení cvičení.
 
 
Jak intervalový trénink probíhá?
  • protažení a rozcvičení
  • samotný intervalový trénink, kdy každý interval má dvě fáze – posilovací a aerobní (aerobic, tanec, běh)
  • stretching

 

Komu je určen intervalový trénink?

Intervalový trénink je vhodný pouze pro lidi, kteří disponují kvalitním kardiovaskulárním systémem. Jistě se nehodí pro cvičence oslabené nebo nemocné. Nemuselo by se vám to vyplatit.